4 λεπτά ανάγνωσης
08 Apr
08Apr

Σε πλήρη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους και αίροντας κάθε κίνδυνο να βρεθούν σε έλλειψη ρευστότητας λόγω της κρίσης του κορονοϊού, προχώρησε χθες η ΕΚΤ, ανακοινώνοντας πακέτο χαλάρωσης των αποδεκτών για παροχή ρευστότητας ενεχύρων. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τις χθεσινές της αποφάσεις, η ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες "ανάσα" ρευστότητας 15 δισ. ευρώ και "αέρα" να χρηματοδοτήσουν με άνεση την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την τρέχουσα πανδημική κρίση.

Η ανάσα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται καθώς, μετά την χορήγηση του waiver με την οποία η ΕΚΤ έκανε αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλέον κάνει αποδεκτά και τα ομόλογα των τραπεζών για τη χορήγηση ρευστότητας.

Καλύπτει, έτσι, ένα μεγάλο ζητούμενο των ελληνικών τραπεζών και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την κατάκτηση του waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η οποία πιστώνεται ως προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με παρέμβασή του στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.  

Η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων για την παροχή φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, επί ίσοις όροις με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, ήταν η πρώτη και τεράστια στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες. Για τις τελευταίες, είχε προηγηθεί και η άρση του πλαφόν για αγορές κρατικών ομολόγων. Με τις κινήσεις αυτές, οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να απορροφούν από το Ελληνικό Δημόσιο περισσότερους κρατικούς τίτλους (με όφελος και για το ίδιο το Δημόσιο) και να τους διαθέτουν στην ΕΚΤ ως ενέχυρα για την άντληση φθηνής ρευστότητας.


Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν έκανε αποδεκτά ως ενέχυρα ομόλογα των ίδιων των τραπεζών (τραπεζικά, εταιρικά, τιτλοποιημένα δάνεια), τα οποία αυτές χρησιμοποιούσαν ως collaterals για τον δανεισμό ρευστότητας από ξένες τράπεζες, με υψηλό επιτόκιο. 

Καθώς τα ομόλογα αυτά δεν ήταν αποδεκτά από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή, δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης του κορονοϊού, εκτεθειμένες στον κίνδυνο οι ξένες τράπεζες να μην δεχτούν τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα ως ενέχυρα. Θα κόβονταν, έτσι, ζωτικές γραμμές χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά και οι ελληνικές τράπεζες θα κινδύνευαν να ξεμείνουν από ρευστότητα.

Από τον κίνδυνο αυτό βγάζει τις ελληνικές τράπεζες η χθεσινή ουσιαστική "επέκταση του waiver" και στα εταιρικά ομόλογα. Καθώς αυτά γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ, όχι μόνο δεν κινδυνεύουν να μην γίνουν αποδεκτά από τις ξένες τράπεζες (αφού αυτές θα έχουν τη σιγουριά πως, ό,τι και αν συμβεί, τα ενέχυρα αυτά θα μπορούν να κατατεθούν στην ΕΚΤ), αλλά επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας σε μεγαλύτερη ακόμη βάση (οι ξένες τράπεζες να διευρύνουν τις γραμμές χρηματοδότησης προς τις ελληνικές).

Οι πληροφορίες του Capital.gr ανεβάζουν το ύψος των ομολόγων αυτής της κατηγορίας που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και  θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως collaterals σε 15 δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, - από το waiver για τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πανδημικό QE των 750 δισ. ευρώ μέχρι την αποδοχή και των εταιρικών ομολόγων ως ενεχύρων -, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ακέραιες και πλήρεις τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους από τον ιδιωτικό τομέα. Πράγμα που σημαίνει ότι και το Ελληνικό Δημόσιο απαλλάσσεται από μια πιθανή, λόγω κρίσης, ανάγκη να ενεργοποιήσει "ρεζέρβες" ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα. 

Συμπερασματικά, στην πρωτοφανή κρίση του κορονοϊού, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πολύ καλύτερα οχυρωμένες σε σχέση με την κρίση του 2015 (οπότε είχαν ξεμείνει από ρευστότητα και εξαρτιόνταν αποκλειστικά από τον δανεισμό των ξένων τραπεζών) και αποδεικνύεται ότι λειτουργούν ως έχουσες ήδη επενδυτική βαθμίδα,

ΠΗΓΗ:capital.gr

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.